Bewustwording

Je kunt alleen datgene veranderen waar je je bewust van bent. Je bewust worden van wat zich in jouw innerlijke wereld afspeelt is daarin de eerste stap. Vraag jezelf af; wat voel ik nu eigenlijk? Emoties geven reacties die fysiek merkbaar zijn.

Veel gevoelens kruipen omhoog vanuit je onderbuik, spanning trekt vaak door naar de nek en schouders. Daarnaast zijn er meer dan 40 kleine spieren in je gezicht en zijn we ons vaak niet bewust van de verkrampte kaken en gefronste wenkbrauwen. Je hartslag die omhoog gaat, je ademhaling die verandert, je temperatuur… allemaal signalen die je wat vertellen over je gemoedstoestand.

Toch geven we vaak geen gehoor aan de (negatieve) gevoelens die zich aandienen. Er is altijd wel een reden te bedenken waarom je op dit moment niet mag voelen wat je voelt… Je moet straks werken of naar een afspraak, je moet ‘leuk zijn’ voor je kinderen, of je schoonmoeder komt op bezoek. Dus vanuit je hoofd probeer je met alle macht die gevoelens te maskeren en te onderdrukken. Vergelijkbaar met een cartoonfiguur die probeert iets groots in een kleine ruimte te proppen en zich schrap zet tegen de deur.

Wanneer je een dam bouwt in een stromende rivier, verdwijnt het water niet. Het kan niet meer doorstromen en dus verzamelt het zich. Het water stijgt en stijgt tot de hele boel overstroomt. Daar is niemand bij gebaat, je omgeving en ook jijzelf niet.

Het begint dus met je bewust te worden van wat je fysiek en mentaal voelt. Bewust zijn betekent echter niet direct dat je ook de kracht voelt om deze emoties de baas te zijn. Wanneer je je bewust bent van de gevoelens die je zo krampachtig hebt weggestopt is de volgende stap om ze toe te staan. Accepteer dat je voelt wat je voelt, nu op dit moment.

Ook al heb je maar 5 minuten, geef jezelf de ruimte en laat die emoties naar boven komen. Steeds als je gedachtes je proberen te onderbreken zet je ze opzij. Richt je alleen maar op het voelen van wat er in je omgaat. Het water zal niet meteen verdwijnen maar doordat het ruimte krijgt, kan het weer stromen.

Alleen dat wat vrij kan bewegen kan transformeren.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *