De kracht van zacht

Lange tijd dacht ik dat mijn gevoelige aard een zwakte was. Een groot empathisch vermogen, intens kunnen meeleven in het leed van anderen, dat maakte me een softie. Zacht is niet wat je kunt zijn in een harde wereld als deze, dacht ik toen ik volwassen werd. Dus ik omhulde die zachtheid met een laag gespeelde onverschilligheid.

Ik meende dat als ik maar lang genoeg deed alsof ik keihard was naar de buitenwereld, mijn binnenwereld ook wel sterker zou worden. In elk geval zou ik mijzelf ermee beschermen, niet geraakt kunnen worden en me niet zo kwetsbaar voelen. Ondertussen leek de wereld om mij heen ook steeds meer te verharden.

Juist in de kwetsbaarheid en in de zachtheid, schuilt een enorme kracht weet ik nu. Het is relatief gemakkelijk om nonchalant te doen, die muur om je heen neer te zetten. Wat juist sterk is, is om die harde laag weer af te pellen tot je bij de kern komt. Die zachte kern waarin je kwetsbaar bent, maar ook liefdevol en inlevend.

Wanneer je juist in contact durft te zijn en je zachtaardige kant gaat tonen, dan krijg je er ook veel voor terug. Je groeit als mens omdat je kunt kijken naar de stukken die jou raken, naar de pijn die je ook echt kunt toelaten. Daarin kun je je soms heel klein voelen, maar ben je tegelijkertijd ook heel groot.

Vanuit zachtheid kun je geven vol overgave en ontvangen in overvloed. Er gaan heel andere deuren open als je echt vanuit je kwetsbaarheid kunt zijn wie je bent. Het is een andere vibratie aan energie die gaat stromen, iets waar de wereld juist meer van nodig heeft. Je zult zien dat het juist heel krachtig is om zacht te zijn.

Als coach breng ik mijn eigen zachte kracht mee. Dat betekent dat ik vanuit liefde naast je sta en tegelijkertijd een spiegel voor zal houden wanneer dat nodig is. Dat je bij mij kwetsbaar mag zijn en je muren mag afbreken zodat je dieper naar binnen kunt kijken.

Ik deins er niet voor terug om jou een liefdevolle schop te geven als dat nodig is, maar als het even kan, zorg ik dat je jezelf al in beweging hebt gezet voordat die schop nodig is.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *