De partner

Liefde is een vreemde ziekte. Voor de liefde gaan we door het vuur, in alles delen we lief en leed met elkaar. We beloven er voor elkaar te zijn, in voor-en tegenspoed, in ziekte en gezondheid. Uiteraard hopen we vooral gezonde jaren met elkaar te kunnen doorbrengen, maar helaas is dat niet altijd het geval.

Net als je denkt in een routine of zogenaamde sleur te vervallen, kan er maar zo iets gebeuren dat jullie leven als stel compleet ondersteboven keert. Of dat nu de akelige boodschap van een arts is, die na jullie na al die onderzoeken vertelt dat het ernstig is, of dat één van beiden een ongelukkig ongeluk overkomt. Het is een moment waarop de bodem onder je voeten wordt weggeslagen. Je zult jezelf en elkaar vanaf dat punt opnieuw moeten uitvinden.

Hoe verwerk je een dergelijke levensgrote verandering, sommige stellen trekken dichter naar elkaar toe, anderen zoeken hun eigen ruimte om dingen een plekje te geven. Voor beide partijen is het confronterend wanneer er een nieuw soort (lichamelijke en praktische) afhankelijkheid ontstaat in een relatie. De rolverdeling die zo vertrouwd voelde zal veranderen en open en eerlijke communicatie is daarin ontzettend belangrijk.

Niet alle stellen zijn gewend om op een dergelijk level en over moeilijke zaken een gezonde vorm van communiceren erop na te houden. Samen zullen jullie een nieuwe fase van de relatie in gaan. Bereid om er voor elkaar te zijn, elkaar te troosten en door moeilijke momenten heen te slepen.

Als jouw partner door ziekte of beperking opeens niet meer is zoals diegene altijd is geweest, kan dat een zware pil zijn om te verwerken. Wanneer je jezelf wegcijfert en al jouw aandacht, liefde en zorg op de ander richt, brengt dat jouzelf soms in lastige posities. Hoever ga je om je eigen dromen en doelen opzij te schuiven, kun je ze veranderen zodat ze binnen dit nieuwe plaatje passen.

Ook binnen een relatie kun je je door de omstandigheden behoorlijk eenzaam voelen. Je wilt de ander immers niet belasten met jouw zorgen, angsten en twijfels, want die zijn er al genoeg. Je zult niet alleen je relatie, maar ook jezelf opnieuw leren kennen. Want hoe ga jij om met tegenslag en het verlies en welke patronen komen er dan bij jou naar boven. Dergelijke situaties kunnen juist voor diepere verbinding zorgen tussen twee mensen. Je weet zeker dat je op elkaar kunt bouwen, dat je er ook voor elkaar bent als het even niet eenvoudig is. De liefde wordt versterkt door de pijn die jullie delen.

Wanneer je als geliefde gevoelsmatig slechts toe kunt kijken naar wat je wederhelft doormaakt geeft dat een gevoel van machteloosheid. Frustratie, angst en twijfel, het zijn emoties die we daarin vaak wegdrukken en geen ruimte geven. Is er überhaupt nog ruimte voor jou? Opnieuw koers bepalen, voor jezelf als individu en binnen de relatie. Wil je daar samen met mij eens naar kijken, richting geven aan de toekomst, neem dan contact op voor een kennismaking.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *