Het kind

Het is een natuurlijk proces dat je ouders ouder worden wanneer je dat zelf ook wordt. We weten allemaal dat dit onderdeel van het leven is. Toch kan het confronterend zijn wanneer één van je ouders of allebei hun laatste levensfase ingaan, met alle praktische en emotionele aspecten die daarbij horen.

Naast veelvoorkomende ouderdomskwaaltjes krijgt 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 7 mannen te maken met dementie. Het duurt voor de omgeving en de mantelzorgers vaak lang voordat dit herkent wordt, waardoor een diagnose pas na ongeveer een jaar volgt. Langzaam maar zeker vindt er achteruitgang plaats, verlies van zelfstandigheid en moeilijkheden met het uitvoeren van dagelijkse handelingen.

Je blijft altijd een kind van je ouders, ongeacht de band die je gedurende je leven misschien in meer of mindere mate met ze hebt gehad. Ze hebben voor jou gezorgd, je luiers verschoond, je gevoed en je pijntjes weggekust. Daardoor voelt het als een vanzelfsprekendheid, soms zelfs een plicht, om ook voor hen te zorgen. Een onoverkoombaar proces in de cyclus van het leven, ze zeiden vroeger niet voor niets dat een oudere weer ‘kinds’ was geworden.

Of je dit nu zelf al op jonge leeftijd meemaakt of pas later, wanneer je zelf een gezin hebt, er breekt daarmee ook een nieuwe fase voor jou aan. Je beseffen dat je ouders ook kwetsbaar zijn, jouw hulp nodig hebben en er over wellicht niet al te lange tijd niet meer zijn, kan ook voor ontwrichting in jouw eigen leven zorgen.

Het combineren van je eigen werk, gezin en thuissituatie met de mantelzorg voor je ouder wordende ouders geeft de nodige uitdagingen. Beide partijen gaan door een fase van acceptatie, overgave en het zichtbaar worden van de kwetsbaarheid van het leven. Zelden zal dit vlekkeloos verlopen, het kan voor jou en je andere familieleden een heel stressvolle tijd zijn, niet wetend hoe lang het zal duren tot er voorgoed afscheid genomen zal worden.

Wellicht brengt het binnen het gezin waarin je bent opgegroeid ook het één en ander aan patronen en oud zeer naar boven. Iedere familie heeft zijn eigen ‘systeem’ en wanneer er een shift plaatsvindt binnen dat systeem kan dit ook veel invloed hebben op jou als persoon.

Niemand kan de tand des tijds doen stilstaan, of heeft controle over alles wat er gebeurt in het leven.
We hebben wel als individu grip op hoe we reageren, welke acties we doen en hoe we verder gaan.
Wil je hier op een bewuste manier mee omgaan, meer inzicht voor jezelf krijgen en balans creëren voor jezelf en je gezin, neem dan contact met me op voor een kennismaking.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *